top of page

NY Job shadow:

pÄIVÄ ELINKEINOJOHTAJAN VARJONA

Minulle soitettiin muutama viikko sitten Nuori yrittäjyys -yhdistyksestä ja kysyttiin haluaisinko lähteä seuraamaan päivän ajaksi Vantaan elinkeinojohtajan Jose Valannan työpäivää. Vastasin tietenkin myöntävästi, sillä minua kiinnosti ennenkaikkea kuulla Josen ajatuksia unelmista ja minkälainen oli hänen polkunsa johtajaksi.

Ohjelma tarjoaa päivän mittaisen tutustumisen työelämään yrityksen johtajaa seuraten. Nuoret saavat ensikäden oppia siitä, millaisia ominaisuuksia eri alojen johtajilta vaaditaan.

Opit tulevat parhailta mahdollisilta

esimerkeiltä – työelämän ammattilaisilta heidän omassa työssään. Tänä vuonna mukana oli 54 johtajaa ja nuorta.

Mikä ny job shadow?

Vantaan elinkeinojohtajan tehtävät

  • yritysneuvonta

  • matkailu

  • sijoittumispalvelut

  • kansainvälinen yritystoiminta

  • pääkaupunkiseudun elinkeinon edistäminen

Eikö unelma olekkaan kirosana?

Päivä alkoi hieman ennen yhdeksää Vantaan yrityspalvelukeskuksessa Leijassa, jossa myös Josen toimisto sijaitsee. Aamulla pääsin seuraamaan muutaman tunnin mittaista palaveria. Tutustuin Josen toimistoon ja kollegoihin. Lounaalla keskustelimme työelämästä, yrittäjyydestä ja unelmista. Yllätyin positiivisesti kuinka näinkin korkean aseman johtajan kanssa oli helppoa puhua unelmista, sillä mielestäni Suomessa unelmat mielletään ennemminkin kirosanaksi kuin avoimeksi puheenaiheeksi.

omia polkuja johtajuuteen

Jose naurahti kysymystäni koskien kouluaikoja. Hän kertoi olleensa ok-oppilas 7-8 keskiarvolla. Koulun sijasta fokusta veivät jalkapallo ja tytöt. Josen lapsuuden haaveammatti oli palomies, eikä hän vielä silloin osannut kuvitella itseään johtajana.

Oman polun ja ammatin valitseminen on ollut myös Joselle vaikeaa. Armeijan jälkeen alkoi kuitenkin tulevaisuuden pohdinta ja motivaatio opiskeluun syttyi. Yrittäjäperheen lapsi lähti kulkemaan omia tietään vaikka valmis polku olisikin ollut tarjolla. Jose kiinnostui ihmisten auttamisesta ja lähti rohkeasti testaamaan tuntematonta. Opintojen ja johtajan pestien jälkeen tie vei lopulta unelma-ammatiin, Vantaan elinkeinojohtajaksi. Jose nauttii siitä, että voi vaikuttaa itseään suurempiin asioihin ja tehdä töitä yhdessä luovien ja inspiroivien ihmisten kanssa "On palkitsevaa nähdä työn jälki elinkeinon kohenemisessa".

"Tuntuu kuin olisin karkkikaupassa"

Jose paljastaa, miten unelma-ammatissa työskentely tuntuu kuin olisi karkkikaupassa. Hän on selvästi aidosti kiinnostunut ihmisten auttamisesta. Ystävällisyys ja positiivisuus huokuvat johtajan olemuksesta. Nuorille hän lähettää rohkaisevan viestin, on lähdettävä rohkeasti selvittämään mikä on se oma juttu, josta intohimo kumpuaa. Ei kannata välttämättä valita helpointa polkua. Tavoitteet ja päämäärät ovat tärkeitä, mutta liiallisen tulevaisuuteen kurkottelun sijasta vielä tärekeämpää on elää tässä hetkessä. Omaa unelmaelämäänsä voi lähteä luomaan tässä ja nyt pienin valinnoin.

Josen kanssa keskustellessani tajusin, että minähän elän unelmaelämääni. Olen itse uskaltanut lähteä seuraamaan omaa intohimoani. Tunnen olevani siellä, missä minun kuuluukin, vaikka saavuttamattomia tavoitteita onkin vielä paljon. Helpottuneena ymmärsin, että kunhan elän hetkessä, kehitän itseäni ja panostan intohimooni, kuljen täysin oikeaa reittiä tavoitteitani kohden.

Viisi Kysymystä joselle:

Minkälainen on hyvä johtaja?

"Hyvä johtaja pystyy herättämään innostuksen liekin muissa. Hyvä johtaja pystyy myös myöntämään itselleen ja muille, ettei osaa kaikkea ja alaiset voivat tietää jostakin aiheesta johtajaa enemmän.

Vinkkejä yrittäjyyteen?

"Keep it simple. Jos täytät lasin pienillä ja turhilla asioilla, sinne ei jää tilaa isoille ja tärkeille asioille kuten perheelle. Yrittäjän ei kannata myöskään yrittää tehdä kaikkea yksin. Jos yrität hallita kaikkea et hallitse mitään. Delegoiminen on myös tärkeää. Itseltään kannattaa kysyä, että onko tämä oikeasti tärkeää vai kannattaisiko minun keskittyä johonkin tärkeämpään tehtävään"

Miten motivoit itseäsi tylsissä tai vaikeissa työtehtävissä?

"Jaan tehtävän pienempiin osiin ja palkitsen itseni kun olen saanut tehtävän tehtyä. Itsensä palkitseminen voi olla esimerkiksi mieluisan kirjan ostaminen tai harrastus puuhan tekemistä. Mikään työ ei voi olla pelkästään kivaa, vaan jokaiseen työhön kuuluu välillä myös tylsiä hetkiä."

Mitkä taidot ovat tulevaisuudessa merkittäviä?

"Positiivisuus ja kyky sopeutua muutokseen. Paikalleen jääminen ei ole hyvä asia, vaan jatkuva opiskelu ja kehittyminen ovat tärkeitä nopeasti muuttuvassa maailmassa."

Jännittääkö sinua esiintyminen?

"Jokainen jännittää välillä. Silloin kun vähän jännittää esitys menee usein paremmin. Esiintymistaitoa ja varmuutta voi harjoitella ja se paranee mitä enemmän sitä tekee."

päivän huipennus

Iltapäivällä suuntasimme keskustaan Helsingin kaupungintalolle palaveriin, jossa olivat paikalla mm. Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniasten kaupungin- ja elinkeinojohtajat. Mukana olivat myös kaksi muuta NY Job Shadow -nuorta. Olimme kiitollisia siitä, että pääsimme mukaan näinkin isoon palaveriin ja näkemään miten johtajat työskentelevät. Lopuksi kaikki 54 johtajaa ja nuorta kokoontuivat Nuori Yrittäjyys -yhdistyksen 15-vuotias juhliin SEB:n tiloihin. Tapahtuman Inspiroivat puheet toivat kylmät väreet pintaan ja hymyn huulille!

.....​

Päivän tärkeimmät opit:

Koulumenestys ei välttämättä määritä sitä, mikä tai kuka sinusta tulee isona. Seuraamalla rohkeasti omaa intohimoasi rakennat itsellesi unelmaelämän. Niin elämässä kuin tehokkaassa yritystoiminnassa kannattaa keskittyä ensin niihin tärkeimpiin asioihin

ja vasta sitten kaikkeen muuhun.

Kiitos!

Kiitos Jose Valannalle, mielenkiintoisesta ja opettavaisesta päivästä!

Kiitos Nuori Yrittäjyys -yhdistykselle mahdollisuudesta päästä mukaan NY Job Shadow -päivään jo toisen kerran! Erityiskiitos Virpi Utriaiselle ja Lari Raitavuolle.

Lisää Nuori Yrittäjyys -yhdistyksestä ja heidän toiminnastaan voit lukea täältä

Meidän yrityksemme NY tarinasta voit lukea täältä

Jos sinulle heräsi kysyttävää tai kommentoitavaa laita meille viestiä!

Terveisin Sonja Eid

bottom of page